Nyt kun katselen ja mietin opintojen jälkeistä aikaa, niin minusta tuntuu, että olisi draamapedagogiikan opintojen lisäksi syytä opiskelle esim. puheviestintää (avoimessa yliopistossa). Yleensähän ilmaisutaitoa opettaa äidinkielen opettaja, jos sitä on koulun opetustarjonnassa tarjolla. Kirjallisuus ja suomenkielikin kyllä kiinnostivat, mutta eivät loppujen lopuksi niin paljoa, että olisin esim. yliopistossa koskaan niitä pääaineekseni haikaillut. Sen sijaan puheviestinnästä voi olla ilmaisutaidon opettajalle paljonkin apua. Teatterin tutkimusta ei ole Helsingin avoimessa tarjolla.

Kaikkihan lähtee draamakasvatuksessa liikkeelle tekstistä. Sen ei tarvitse olla näytelmäkirjailijan teksti. Se voi olla runo, loru, satu, oma tarina. Teksti herättää mielikuvia ja tunteita. Nämä yhdistyvät fiktion maailmassa johonkin, joka on meille tuttua ja jollain tasolla totta, mutta ei todellista. Tai itseasiassa draamakasvatuksessa käsitys todellisuudesta liukuu pois, kun opettelemme toimimaan fiktion  / leikin maailmassa. Lopputuloksena on toimintaa, jota voimme katsella. Mutta draamakasvatuksen kontekstissa tärkeämpää kuin mitä katsomme on se, mitä itse koemme tehdessämme, esittäessämme. Meidän tulee oppia reflektoimaan

Nyt vain pitää jaksaa loppuun nämä tämänhetkiset opinnot. Ilman perustutkintoa tästä ei tule mitään. Kirjoitin eräälle henkilölle psykodraamayhdistykseen sähköpostia, jossa kysyin voiko kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava henkilö opiskella psyko- tai sosiodraamaa, mutta en ole mitään vastausta kysymykseeni saanut. Niinpä pidän jotenkin varmana sitä, että se lopullinen piste tulee olemaan opettaminen, ei terapia.

"Korttelinörtit" soittivat kannettavasta koneestani, joka oli heillä korjattavana ja kertoivat, että se on tullut elämänsä päätepisteeseen. Emolevy on sökö. Joten sovittiin, että he saavat pitää koneen varaosina myöhemmille korjauksilleen ja maksoivat tietokonelaukusta 15 € äitini tilille, koska muuten sosiaalitoimisto olisi vähentänyt sen meidän toimeentulotuesta heti. Eli ei meidän kannata nyt ottaa kallista nettiyhteyttä 10 v. vanhalle pöytäkoneellekaan. Ostetaan sitten uusi kannettava Helsingissä, kun on kummallakin työtä.