NO HYVÄ ON! Miehen ensimmäinen argumentti sen auton ja Afrikan suhteen oli se, että jos 3 ihmistä matkustaa Afrikkaan (minä, hän ja poika) niin silloin meillä pitää olla auto, muuten ei matkustamisesa tule mitään. Ja vasta sen jälkeen tuli tämä, että autosta voi siellä saada rahaakin. N. 3 000 € arvioi hän. Epäilyttää, että kenellä on sitten varaa maksaa 6 000 € Afrikassa autosta, mutta toisaalta olen kyllä valmis ostamaan ajatuksen, että Afrikassa on ihmisiä, joilla on rahaa ja halua ostaa tuotteita ja hyödykkeitä, joita Euroopassakin ostetaan ja myydään (ovatko nekin sitten tehty Kiinassa, kuten kaikki nykyään). Siksipä matkalaukkuuni ottaisin tavaroita, joista voi saada rahaa. Pieni merkantti minussa herää (niin, minä kävin kauppaoppilaitosta vuoden verran, etten olisi vain istunut turhanpanttina kotona. Silloin se ei kiinnostanut edes, mutta jotain on mieleen tunneilta ja kirjoista tarttunut) ja on ihan varma, että Afrikka voisi olla hyväkin kauppa-alue (ellei vaarallinen? Aseisiin nyt ainakin on siellä sun täällä löytynyt rahaa), kiinalaisethan ovat ainakin sen huomanneet jo.

Toinen asia, jota kävin pohtimaan, kun miehen käytös (ajatteli vain  niitä autoja eikä yhtään välittänyt vaikka olin netistä etsinyt hänen oman yorubakultturin aiheita --> ja tässä välissä hyvä kertoa, että miehen afrikkalainen ammatti on mechanical engineer, ja se tarkoittaa nyt jotain autojen kanssa puuhamista. Korjaamista? Maalaamista? En ole ihan varma kun muutaman kerran on tullut eri tarinat.) sai pohtimaan oli se, että mitä on tämä "kotouttaminen". Sosiologiasta olen suorittanut aineopinnot (4/5 kun muissa aineissa 3/5) ja tämä olisi mitä parhain aihe tutkia sosiologian alalla. A) koskettaa tätä henkilökohtaista elämääkin, B) on pinnalla oleva asia, kun on keskusteltu maahanmuutosta. Ensimmäinen ajatus joka MINULLE heräsi oli, että ei kai nyt kuvitella, että "kotouttamisella" voitaisiin ulkomaalaisista tehdä suomalaisia. Eikös se nimittäin ole sen ikäänkuin tarkoitus? Että ulkomaalaiset pärjäisivät Suomessa (hyvä tarkoitus toki) ja käyttäytyisivät (ja ajattelisivat) kuin suomalaiset. Sehän nimittäin EI VOI ONNISTUA! ("Tutkijan" oma henkilökohtainen asenne aiheeseen). Ulkomaalainen kantaa aina mukanaan sitä oman kulttuurinsa perintöä. Ok, voi sopeutua myös uuden yhteiskunnan ja kulttuurin käytäntöihin ja rakenteisiin, mutta pieni osa hänestä on aina siinä lapsuudessa sosiaalistetussa kulttuurissa. MUTTA sitä minä en ole sanomassa, että tämän takia ei ulkomaalaisia saisi tulla Suomeen. Minusta vaan näyttää siltä, kuin maa olisi systeeminä (maa? valtio? mikä ero --> maa=kulttuuri, valtio=yhteiskunnan rakenteet ja valtasuhteet) olisi sitä varten, että keskenään mahdollisimman samankaltaiset ihmiset ( a)kieli, b)sosiaaliset normit ja käyttäytyminen) ovat keskenään ja suojelevat aluettaan aseiden kanssa kaikkea erilaisuutta vastaan. Tätä ajatusta varten kotouttaminen näyttäisi olevan se mekanismi, jolla "toisenlaisesta", "erilaisesta" "oudosta" (ajatukset, käyttäytyminen vasta viimeisenä ulkonäkä, sillä siihen on loppujen lopuksi helpointa sopeutua) tehdään mahdollisimman samankaltaista meille. Ja se ei toimi. Nyt tekisi mieli marssittaa oman gradufilosofin ajatuksia tähän, että etiikan lähtökohtana on subjekti, joka kunnioittaa erilaisuutta ja kantaa vastuun jopa toisen ihmisen käyttäytymisestä. Toinen ihmisen kasvot nähdään äärettömän edustajan ja tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että häntä ei voida haltuunottaa tiedon avulla. Kaikki tieto pyrkii poistamaan sen, mikä on meille "toiseutta" (myös naistutkimuksen käsite). Minun ja toisen välinen suhde on jotain muuta. [ja tästä eteenpäin minun täytyy lukea hieman enemmän Levinasia, jotta pystyisin toistamaan hänen ajatteluaan ymmärrettävässä muodossa]. Olen pahoillani jos kuullostaa vaikealta, filosofia on.

Eilen oli aivan ihana hetki pojan kanssa kun mentiin  nukkumaan ja vahingossa löysin Yle X - kanavan, jossa soi amerikkalainen ja suomalainen hiphop/rap-musiikki. Tuli ikävä C-kasettisoitinta, että olisi voinut nauhoittaa radiosta soivan musiikin sille. Ei C-kasettisoitin niin vanhanaikainen ja museosysteemi ole kuin mitä Clas Ohlssonilta sanottiin äidilleni, kun hän etsi CD/radio/kasettisoitinlaitetta,  koska hänellä on paljon C-kasettaja, joita haluaa kuunnella (vanhoa Pekka Saurin ohjelmia Al-anon [alkoholistien omaiset] keskustelija ja muita), että ne ovat jo ihan museotavaraa. Oli kuitenkin ihana kuunnella rap/hiphopia kun laulaja laulaa, että "nigger" ja oma puolimusta poika suukottelee samalla hellästi poskelle. Ohjelmassa tuli amerikkalaisen tuotannon lisäksi suomalaisia ja suomenkielisiä kappaleita, jotka olivat paljon parempia kuin esim. Voicella pyörinyt Elastinen kappaleineen. Valtavirran mukaan pääsevät varmaankin vain kaikista kesyimmät jutut. Minun pitää lisätä mielimusiikkini listalle tämä rap/hiphop, josta alan todella tykätä. Joskus saatan ehkä vielä kuunnella silloin tällöin omistamaani Sex Pistols CD:tä ja laulaa mukana, että "I am an anarchist, I am an antichrist..." Todella sekopäinenuskononopettaja, unohtanut lääkkeensä (ketipinor 600 mg tällä hetkellä.)