Lapsi kävi korvatarkastuksessa ja sai uuden lääkekuurin ja lähetteen korvapolille. Poika ei kuitenkaan ole korviaan valitellut vaan ongelmana oli lähinnä yskä ja nuha. Kuumetta ei ole ollut. Pitää vaan sitten odotella sitä aikaa sinne polille ja ihmetellä sitten aikanaan, mitä ne hoidoksi määräävät.

www.abeokuta.org soitti yorubankielistä musiikkia vain tietyn aikaa ja sitten pyysi rahaa, jos aiomme kuunnella sitä lisää. Ex-poikaystävän avustuksella sain kuitenkin asennettu uuden ohjelman/radion. www.shoutcast.com/genre/yoruba. Sitä varten piti myös asentaa uusi ohjelma osoitteesta http://fi.winamp.com. Nyt soi yorubamusiikki Nigeriasta aina kun mies tahtoo nettiä selata. Yorubankielisiä ihmisiä on maailmassa 20 milj. ja Nigeriassa heitä asuu 19 milj. Ja meitä suomenkielisiä vain vähän yli 5 milj. Olisi helpompi miehelle opetella ruotsin- kuin suomenkieli. Ehkä mies näiden pikkupalvelusteni jälkeen oivaltaa, että netistä voi löytyä muutakin kuin autoja. Ja on jo oivaltanut, kun selvisi, että miehen liberialaisella ystävällä Dublinissa on myös messenger tietokoneellaan. Mies on juuri nyt ostamassa mikrofonia/kuulokkeita, jotta voi keskustella hänen kanssaan ilmaiseksi. Minä olen meillä se tietokoneen/netin pääkäyttäjä ja autan häntä. Hän sitten auttaa kotitöissä. Eletään tosiaan sellaista samankaltaista aikaa kun silloin kun seurusteltiin ja odotettiin jälkikasvua. Kevyttä. Ilmavaa. Kepeää. Toiveikasta. Onnellista.

Lapsen kanssa piti leikkiä klo 12 - 15.30. Sitten hän lopulta nukahti juotuaan maitopullon. Päiväkotiin astihan me emme ehtineet, kun lääkäriaika oli klo 10.10 ja meillä ei ole käytössä omaa autoa. Olisi ollut ihan turha viedä lasta tarhaan vain muutamaksi tunniksi. Ja minulla ei kuitenkaan ole mitään luentoja enää. Vain se gradun teko. Olisin selaillut nettiä vähän pitemmänkin aikaa, etsinyt yorubatietoutta ja noita radioasemia, mutta lapsihan ei meillä suostu television ääressä katsomaan lastenohjelmia/elokuvia. Hänen kanssaan täytyy leikkiä, piirtää, tehdä legoja ja nyt viimeisempinä hittinä LAULAA. Minä joka otin lukiossa 2 tai 3 vuotta laulutunteja (musiikkilukio, siksi mahdollista) tunnen laulavani vähän epävireisesti noita lastenlauluja. Sävel ei ihan osu aina kohdalleen. En tiedä huomaisiko ulkopuolinen mitään, mutta omaan korvaan se kyllä käy. Enkäpä tietenkään osaa kyllä tuntemattomia lauluja laulaa nuotista lukemalla suurin piirtein prima vista tai vähän harjoittelemalla vaan kaikki laulut ovat kyllä ihan vanhoja tuttuja. Suomen kulttuuriperintöä. Laulukirjan lainasin kirjastosta. Ja poika on nopeaoppinen, hän osaa ilmeisesti kuvin avulla löytää sieltä sellaiset laulut joista tykkää. "A ram sam sam" laulu on sellainen josta hän tykkää. Olisi kiva löytää myös yorubankielisiä lastenlauluja, mutta mistä? Tokihan niitä varmaan on olemassa. Surffatessani löysin yorubankielisen google-hakukoneen, ehkä sieltä, jos mies osaa hakea. Toisaalta vaikka olisi laulu, sanat ja nuotit, niin tuskin sitä osaisi lausua. Vaikka aika suomenoloista se ääntäminen on. Ei mitään ihmeellisiä kurkku-nenä-äänteitä. Entinen opiskelijasolun kämppikseni luki englantia ja etsi minulle kielitieteen kirjasta tiedon, että yorubassa esim. lause "minä talo auto" menee käännettynä ihan noin ja pitää tilanteen kautta tulkita, että mitä se tarkoittaa. Seurustelun alkuaikoina selvitin mieheltä, että "momo" merkitsee äitiä. Nyt minä sitten olen momo ja Momohan on Michael Enden lastenkirja, joka kertoo tytöstä joka rakasti teatteria ja harmaista herroista, jotka varastavat ihmisten ajan.

Kyllä kotielämä on nyt ihanaa, kun ei tarvitse pelätä, että oven takana on poliisi virka-asioilla, virkapuvuissa ja pamppujen ja pyssyjen kanssa. Ihan vain sen takia, että mies on ulkomaalainen. Muuta pahaa hän ei olekaan tehnyt. No, passi paljastui väärennetyksi, mutta mies ei sitä kyllä itse tiennyt, että tarkoituksellinen rikos se ei ollut, vaikka käräjäoikeuden päätöksen mukaan miehen / meidän (minähän en kuitenkaan edesvastuussa ollut!) olisi pitänyt "passin hankkimistapa huomioonottaen tietää, että kyse on väärennöksestä". Herranjestas, kun Liberian lähetystön virkailijat Italiassa suurlähettilään tietoisuudessa ovat väsänneet hakijoille väärennettyjä syntymätodistuksia! Siis oman maan omat viranomaiset. Jollain liberian uutissivulla oli uutinen, että presidentti Ellen Johnson-Sirleaf yrittää taistella viranomaisten korruptiota vastaan. Toivottomalta kuulostava tehtävä. Pitäisi ensin käydä Afrikassa ennen kuin osaisi sanoa, mistä siinä maanosassa on kysymys.

Herranen aika miten onnellinen minä olen. Minähän olen jopa kiitollinen leivästä, jota meillä kaapissa on.