Olemme perheen kanssa siinä pisteessä, että Chrisu alkaa jaksaa kuunnella pitempiä lukemisia. Eilen aloin laulaa hänelle Kalevalaa, jos tykkää niin lauletaan minun puolesta koko kirja läpi. Mies vähän ihmetteli, että mitä tuo on, mutta sehän on tämän Suomen kansan vanha viisaus siinä koko kirjossaan. Ei kelvannut korkeakulttuurille (Sana ja Sävel) minun versioni - ja jotkut suomalaiset vielä tulevat sanomaan minun pojasta:"Mutanaama" - ja pahkat(!) sanon minä, tämä poika tulee tietämään suomalaisesta kulttuurista enemmän kuin ne jotka "suomalaisuutta" tahtovat puolustaa vierailta kulttuureilta.

Vieraan kulttuurin kohtaaminen? Luulenpa, että tuosta aiheesta saisi mielenkiintoista tekstimateriaalia vain pistämällä se Scifi-kategoriaan. Meillä on se sellainen kaksipäinen lohikäärme - ja minä olen pojalle näyttänyt ja sanonut, että se on sellainen kuin silloin kun äiti on hänelle vihainen. Sitä sattuu sellaistakin. Ja kun on kerran ollut tarpeeksi vihainen niin ei tarvitse montaa kertaa olla sitten hellanlöpörövihainen - eli vaan mäkättää ja mätkättää. On se pojan silmistä nähty että pelästyy. Senkin saa tietää, että mustia ihmisiä on orjina pidetty. Mitenkäs, tähän väliin tulee mieleen Kullervo, vähän orja se hänkin oli. Saa nähdä tuoko äitini Nurmeksesta suomenkielisen vai englanninkielisen Kalevala-draamakirjan, jossa on minunin kuvani. Paavo Liski oli teatterialalla, vaikka hänellä ei teatterialan koulutusta ollutkaan. Oli ehkä hyvä, että en Joensuussa ollut ylioppilasteatterissa. Juovat. Ei kissan juovat vaan alkomaholin juojat. "Pirunkkusta" á La Remun sanomiset.

Nyt minulla on facebookin kautta suora yhteys siihen yhteen rock-henkilöön....otin oman tutun (mus.lukio) sivustoilta pois mitä olin sinne kirjoittanut. Lilithin perään en lähde, koska Eeva sai enemmän! (Luomisvoiman!) Tälle kokonaiselle rockyhtyeelle ihmettelen, että ei se teidän laulaja pääse sitten linnan juhliin - onko sillä väärä vaimo? ---ja kaikkea en kehtaa nyt edes kertoa, mitä olen tehnyt.

Sotka liittyy Kalevalaiseen luomismyyttiin. Pesässä tuhkaa - feeniks kävi siellä.

Oi luojan tähden, Aurinko kaupassa Itäkeskuksessa olisi ihana egyptiäinen jumaluuspatsas hintaan 5 €, niin tahtoisin sen. Rahaa on, varaa ei (400 € vuokra + 1000€ opintolainen lyhennys - ei tämän päivän juttuja...) 5 € on vähän verrattuna tuohon, mitä pitäisi rahaa olla. En niin harras kristitty ole, etten jotain Mika Waltarimaista harrastaisi. Hänhän kirjoitti Sinuhe Egyptiäisen. Jumalia sielläkin. Vastustanko kiusausta? Kiuas-tausta = höyryä)

Kristinuskosta sen verran, että Jeesus on lahjomaton. Minun mielikuvissani siellä on ensimmäisenä vastassa (koko elämä vaakakupissa) Jeesus ei Pietari (tätä ei varmaan Raamatussa ole sanottu!) ja turha tulla omien hyvien tekojen kanssa. Armo on oikeutettua, koska Jumala itse teki virheen. Joka ei sitä näe ja tunnusta, ei näe mitään.
(onks tää jo maallikkosaarnaista tekstiä?? hihiii...)

Lähetän runoilijalle Joensuun tienoville ystävänpäiväkortin, jossa kerron, että jos menestyn elämässä, on hänelle varattu paikka juhlivien pöytään. Sydän kortissa ja kortti osoitettu myös aviovaimolle. Kas, kun löysi lastentarhanopettajan Helsingistä. (Minulla vaan nuo LTO-paperit roikkuu, voikohan niitä enää loppuun tehdä...?) Oli hänellä silloin minun lisäkseni toinen nainen. Toisesta naisesta tuli perussuomalaisten valtuutettu ja minä menin naimisiin ulkomaalaisen kanssa. Työpaikan ikkunasta vaan katsoin kun tuo runoilija (hyvä että meni sivu - sanoisin, alkoholisti, mutta ensimmäinen runokirja: Teurastamokyyhky oli hyvä) meni toisen - sen kirjalijattaren (joka otti runon minulta, lupani kanssa, mutta ei edes kirjaa antanut minulle) kanssa kävelykadulla pyörien kanssa, ja olivat niin onnellisen oloisia. Tuolle toiselle naiselle ehdotin lapsen nimeksi ISLA:a, mutta ei kelvannut. Isla olisi tullut sanoista IS-mo & ei-LA = isla. Vasta myöhemmin että hömps, sehän on melkein islam.

oi rukous
Oi runous
Soi rukous
-uuden alun
Soi runous
-uuden alun.

Siis sama asia molemmat
RUKOUS=RUNOUS

2)
Opettakaamme itseämme
tulkaamme aina Tänne
SISÄPIIRIIN; missä tieto on pahvia
ja väärät valheet luovat mielikuvia
oi niin somia
oi, mun omia.

(mutkikkaampaa kuin kauniit ja rohkeat!)

Puhukaamme vielä hetki tästä runolijan toisesta naisesta. Törmäsin häneen sattumalta kun tämä nainen oli sen miehen kanssa jonka tiesin olleen sen naisen kanssa joka oli meidän kirjoittajapiirissämme (Siilaisen eritasoliittymä - saattaa löytyä kuva netistä, en varma ole). Ja siinä sitten selvisi meille että tyyppi on suoraan sanottuna pannut molempia. Minulla oli ylhäällä päivämäärät milloin näin oli tapahtunut - ja annoin ne sitten kyseiselle kirjailijayhdistykselle, jonka sihteeri-puhjoht. (nyk maakuntakirjailijoista) oli sanonut saman mitä Ismo Alangolle (häntä arvostan! huom.) - huom., ei tämä henkilö sanonut Ismo Alangosta näin vaan joku toinen henkilö = HULLU. Nyt runoilija on TOIVOTTAVASTI ONNELLISESTI naimisissa. Ja lapsiakin on. [vaan en varmaan toisesta ihmisestä tänne mielellään saa kirjoittaa!!!] - tuo toinen nainen sitten joutui tämän miehen kanssa (ei runoilijan vaan sen, joka oli ollut sen kirjoittajapiirin naisen kanssa) ja käynyt tämän runoilijan luona ja kun tullut takaisin joutunut tilanteeseen että mies haluaa tarkistaa häneltä, etteivät ole "vehdanneet" (sopivasti sanottu). Ei varmaan kivaa. Vaan lapsen syntymisen jälkeen vielä hurjempaa: ehkä n. 2 kk., miehellä toinen nainen n. 19 v. ja tuo sen kotiin (en varma asuivatko yhdessä) ja että tämä 19 v. pitäisi huolta lapsesta, kun nainen huono äitinä. Humps, naisen ensimmäinen mies, jolle jo lapsi jätti koska hänen mielestään nainen "huora". DNA-tesit tehty ja kaikki, mutta mies ei isäksi - tai aikoo kertoa mitä äiti tehnyt. Oli naisella ollut irtosuhde siinä ohessa, että sikäli. Perussuomalaisiin kuuluu...(!!!) tälläisiäkö ne perussuomalaiset ovat, kun Soinikin sanoi Halmeesta, että ihan tavallinen suomalaisen mies. En tosiaan halua olla noiden tavallisten suomalaisten kanssa kuin suurin piirtein opettajana, että todellisen elämän pitäisi olla muutakin kuin...Joskus on ongelmat itseaiheutettuja ja se pitää oppia näkemään, että miten ja miksi.

Ja nyt on siis tuo äskenkirjoitettu jo kaus jäänyttä elämää. Sen voin kertoa, että tämä runoilija, Tapani - tuli käymään opiskelijasolussa (en syytä muista) niin hän astui huoneeseeni, jossa soi Neljän Ruusun levy ja just kun hän astui huoneeseen niin soi:"Mun Tapani kai liikkua..." Olipa soma sattuma.

Häät oli sitten tosi karut. Morsian sai päivän loma Mielisairaalasta. Yhdellä todistajalla oli tatuointeja paljon, ja hän käyttänyt huumeita Bangkockissa (kertoi sulhanen, nyk. aviomies joulun aikoihin) ja toisella todistajalla oli Joensuuhun Helsingistä muutettaessa käyttämättä jäänyt häämekko. Kahvi juotiin Wanna-Be-Taiteilijoiden juomapaikassa ja hääsertifikaatti (=todistus) näytettiin siinä Joensuun Jokelan kulmalla tutulle henkilölle, Timo Munneelle (Folkswagen yhtye, yhdessä Suoanna Kononen (Karjalaisen toimittaja / ainakin oli)). Jokelassa luin kerran runoja (Ukri ry.) ja huusin kovaan ääneen "Ka-koka-koka-koka-kakola" - painosana KAKOLA* ja "koka" = Coca-Cola, sillä en tosiaankaan huumeiden käyttämistä ihaile. Tänään ostin I´m Free - IRTI HUUMEISTA ry.:n rintanapin fidan kirpparilta. Muutama kiva patsas siellä oli. Soitin aviomiehelle, että ostanko muovileluja Chrisulle (/vai Kride? - oika nimihän on vapaakaupunki Tanskassa, eikö olekin?) ja mies sanoi, että vaate. Ostin sellaisen 90 snt armeijamaisen, voi olla vielä vähän iso. Itselle ostin ranskankielisen kirjan, on niin ihana kun siitä MELKEIN ymmärtää. Ja kahvikupun. 30 snt., siitä se mies mäkättää, kun se ei tajua, että minulla on ´mielialakuppeja´....ja näyttmötyönlinjaltakin saatiin opettajalta kuppi. Minusta hän sanoi, että minulla ei ole huolta, että selviydyn kyllä.

Kirjastosta lainasin eilen Kreetta Onkelin (kreetta? onko oikein - minä olin 1992 valinnoissa, ja mielestäni Onkeli myös, leikittelin Onkeli / Enkeli...)kirjan Luulotieteiden kanditaatti. Lisäksi on lainassa se Äidin pikku pyöveli, mutta en tiedä saanko niitä luettua. Kirjakaupassa oli ihana kirja Lennart Nilssin, Syntyy uusi ihminen. Ihani kuvia, voitaisiin Chrisun kanssa katsoa siitä, miten ihminen ihmisen sisällä syntyy. Avaruudesta hän on jo kiinnostunut - sisäavaruus tämä ihmisen kehon maailma - äidin avaruudesta tuli pikkupoika. Voi ette voi kuvitellakaan kuinka ylpeä olin pojasta (hän päiväkodissa, minä ostoskeskuksessa) kun ajattelin poikaani. Minun pieni prinssini, valmis mihin vaan uhmakkaaseen ja rohkeaan tekoon. Pikkuisen kuin kasvaa niin sitten miekka! Mutta ensin miekkasatuja. ** 

Jos maahanmuuttaja lapsi ei saa kosketusta toisen kulttuuripiirin ihmisiin ja arvoihin, hänelle voi muodostua vääristynyt identiteetti, jossa hän voi jopa päätyä vihaamaan tätä toista, väärää kulttuuria, varsinkin jos hän kohtaa epäsuopaa vihaa (kuten olen esim. kirjastossa nähnyt). Meidän ikkunan alla oli joku kirjoittanut "MUMULI" hankeen. Olisi tietenkin pitänyt olla kamera jolla se tallentaa ettei vain oman mielikuvituksen tuotetta. Ja nykyisinhän kännykän saa kuvaamaan videolla hyvin nopeasti, jos kohtaa avointa rasismia.
(pahoittelen, pilkut voi olla ihan väärissä paikoissa! Mulla on lausujan kielioppi (; )) pilkku siihen, missä hengitetään - oli jo lukiossa.

* mikä kustanatamo julkaisisi kirjan, jonka nimi on RÖYKÄ, koska sieltä isä tullut!
**) lausuntailta oli Tuo mulle tulinen miekka -->> TUO MULLE TUULIEN MIEKKA. Ei ehkä suomenkieltä tuo "mulle", mutta Kalevalassa se oli.

Ja - minun sukunimeni on kylänosa Ruokolahdella - + metro menee Helsingissä Ruoholahteen. Runolahti missä lie, ehkä Savonlinnassa. Vähän harmittaa nyt, että tuli heitettyä se kovaa ivaa ja arvostelua saanut IMPEROCK - hattu järveen eräs vappu (njet alcohol oli chet) Savonlinnassa. Kotikaupungissa oli mies nimeltä Pera. Ei tullut mieleen pistää hattuun koskaan (ja ylioppilaslakin revin, kun se oli liian vähän minulle) Im-pera-Rock. Oli siellä myös mies nimeltä Pentti. Minun annettiin ymmärtää, että hän olisi joskus soittanut rumpuja (maaseutu, lehmiä ja muuta) Terveissä käsissä, mutta tiedon paikkansapitävydestä en tiedä. Ja sitten siellä oli myös toimittaja joka huusi minulle, kun löysin tyhjän kaljapullon hänen työpöytänsä laatikosta, kun olin lehdessä työharjoittelussa. Täällä (Helsingissä) tuli mieleen, että olisi tosi mielenkiintoista olla esim. 7 päivää lehden toimituksessa harjotitelijana ja keitellä siellä kahvia niin näkisi miten se julkisuussyteemi toimii. Ei ne ole aina tyhjänpäiväisiä lehtiä. - TÄMÄ on alkuajatukseni.

Olen tehnyt monta kirjoitusvirhettä arvaan, mutta nyt on lopetettava. Olen kirjaston koneella ja minulta loppuu aika ja jos en lopeta ennen sitä, häviää kaikki taivaan tuliin (ei ole kirjoitusvirhe!)

E.