Eilen olin päiväkodissa taas töissä. Tällä kertaa oli erilainen päiväkoti kuin ekakerralla. Työntekijät olivat vanhempia. Ristiriiitoja taisi olla aika paljon ja se heijastui kyllä mielestäni lapsiinkin. Kuulin mm. repliikin:"AIKUISET ON AINA OIKEASSA". Eikä ole, olisi tehnyt mieli huutaa. Katsokaa nyt maailmaa ja näemme, että aikuiset ei aina ole oikeassa. Jos olisin töissä tuossa paikassa, niin yrittäisin saada sen vanhan, 60 tai yli v. lukemaan päiväleposatuna jotain Roaldh Dahlin kirjaa jossa aikuiseet on suoraan sanottuna ihan perseestä. Toinen hälyttävä repliikki oli n. 55 v. naisen sanoma:"Nyt mä kyllä saan hermoromahduksen", kun oli aikuisten jakkara kateissa ja tämän hän sanoi niin, että lapset sen kuulivat.  Yllättävää oli myös se, että KAIKKI ryhmän n. 12 tyttöä oli pukeutunut HAMEISIIN! Siis onko tää yleistäkin, että tytöt tykkää olla prinsessoina, kun nimittäin minusta tuntuu, että Chrisun päiväkodissa ei tytöillä niiinkään ole hameita vaikka he olisivat muslimiperheistä. Tuolla työpaikalla tytöt olivat 4-6 vuotiaita Chrisun ryhmässä 3-6 v. Omiin asenteisiiin tuli myös muutos kun pääsin "vahtimaan" erityislasta. Hän ei puhunut vaan käytti viittomia ja ymmärsi kyllä kaiken / suurimman osan. Minä en kuulu niihin joiden intohimona olisi erityislpaset ja erityispedagogiikka. Mieleen tuli, että siinä olisi t-paidan paikka:"MYÖS MINÄ OLEN IHMINEN" - ja mieleen tuli aineenopettajan pedagogisista mitä oli erityislapsista. Tehtiin tehtäviä. Oli linja jossa toisessa päässä oli "normaali" (sikäli kuin sitä on) ja toisessa päässä "erityinen". Käytin tyttöä vessassa - piti valvoa, että ulkoilun aikana hän ei kävisi vessassa kuin yhden kerran. Ymmärsin viittomista mm. että paljonko kello on eikä minun tarvinnut mitään auttaa häntä. Suokaa minulle anteeksi, mutta se lastenhoitaja joka kertoi mitä pitää tehdä niin hän oli käytökseensä sisäistänyt "minä olen tyhmä" käyttäytymismallin. Kaikkinensa paikka jossa ei haluaisi pitkään työskennellä.

Pojilla oli ulkona omat leikit. Minun mielestäni he pyrkivät leikkiensä avulla selvittää keskenään "kuka-kukin-on" eli nokkimajärjestyksen. Yksin poika leikki rajusti toisten kanssa. Ei lyönyt, mutta kosketti kuitenkin toista poikaa pikkuisen muovilapion pidikepäällä. Menin sinne ja sitten hän alkoi suureen ääneen itkeä, että nuo aloittivat. Sitä itkua sitten kuuntelin pari minuuttia ja ja kun se loppui huolehdin, että poika tuli luokseni ja vedin hänen takkinsa vetoketjun kiinni viestittääkseni toiminnallani, että kyllä minä huolehdin sinusta. Toinen leikki pojilla oli vähän myöhemmnin kun tämä edellinen poika puhalsi takissaan olevaan pilliin ja toiset huusivat yhtä huutoa sitä vastaan. Joo - että kuka se pomo sitten on. Joku tuli sitten sanomaan, että pojat kiusaa. En nyt rangaistuksia ruvennut jakamaan, kun en tiennyt millaisia ne tässä päiväkodissa olisivat. Siinä kun oli päiväkodin pihalla omaa rauhaa niin tuumin, mitä tekisin jos olisin päiväkodin johtaja. 1) paljon keskusteluja siitä henkilökunnan kanssa, mitä tämä työ on. 2) pedagoginen ote kaikkeen, 3) poikien leikit: heidän pitää saada leikkiä näitä vähän rajumpia leikkejä, mutta jos joku sanooo, ettei halua olla leikissä enää mukana, niin sitä pitää kunnioitaa ja päästää leikkijä pois. Jos ei päästetä "kiusattu" voi tulla lastentarhanopettajan luo. Ylipäätään saattaa olla, että KIUSAAMINEN on yleistä ja siihen on hankala tarttua. Jos oma poika haluaisi ruveta leikkimään sota- ja tappeluleikkejä, niin minä äitinä kyllä näyttäisin televisiosta oikeaa maailmaa, että siellä OIKEASTI SODITAAN ja se ei ole kivaa. + että oma isä on tullut maasta, jossa on sodittu. Nää uutistenkin sotauutiset, vaikka ne on Suomessa aika laimeita on sen verran järkyttäviä, että terve järki mukaan miten kauan ja mitä katsotaan.

Ylipäätänsä minä uskon, että lapset ovat jopa viisaampia kuin aikuiset. Eikä todellakaan aikuinen ole aina oikassa. Ainakin minä äitinä saan itseni monesti kiinni laiskuudesta. Lasten mielikuvitus on se ihanin asia. Käytännön asioissahan se on niin, että lapsi tarvitsee apua, ei yksin selviä (kun ei ole (lapseni ihailema) Peppi Pitkätossu).