Luin kolmen vuoden vanhaa päiväkirjaa, kun ostin uuden kirjan. Tuli olo kuin olisi ollut elämänsä ja itsensä kanssa samaan aikaan maailmanpyörässä ja vuoristoradassa. Kaikki asiat eivät aukeaisi ulkopuolisille, mutta omat muistikuvat nuo muistiinpanot avaavat elävästi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heprealaiskirjeen mukaan meidän tulee kantaa Jeesuksen häväistystä, kunniasta ei puhuta mitään. Jeesus oli kaikkien (paitsi opetuslastensa) unohtama ja valtaapitävien roomalaisten sotilaiden solvaama. Minulle tuo jae 13:13 tarkoittaa sitä, että ei pidetä itseämme puhtaina ja terveinä vaan uskalletaan todta, mitä ollaan: syntisiä kurjia. Ja millaista uhria meidän TULEE antaa? Hepr. 13: 16 "Älkää myöskään unohtako tehdä hyvää ja antaa omastanne, sillä sellaiset uhrit ovat Jumalalle mieleen." Selkeitä moraalisia sääntöjä ja ohjeita, jotka pitäisi alleviivata Raamatustaan. Kirjeessä puhutaan myös siitä, onko omatunto puhdas, ollaan varmoja, että kirjeen saajien omatunto olisi puhdas. Ja minun omatuntoni ei ole puhdas. Armelias kirje on myös: 13:21 [...] Sen, mikä on hänelle mieleen, hän itse tehköön meissä, hän ja Jeesus Kristus." Lopulsta kyse on siis siitä mitä Jumala tekee meidän elämässämme, eikä siitä mitä me teemme Jumalalle. Kirjeen käskyhän oli jo tehdä hyvää toisille eikä kantaa kultaa ja kunniaa Jumalalle.

Kirjeen lopuksi kerrotaan, että TIMOTEUS on päässyt vapaaksi!  Kahdentuhannen vuoden päähän tuo kuulostaa hyvältä uutiselta.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KIRJE ROOMALAISILLE
On Paavalin kirjoittama. Kirjeen alussa hän kertoo julistavansa evankeliumia, jonka Vanhan Testamentin profeetat ovat jo luvanneet. Paavali on julistanut Jumalan sanaa jo monille kansoille ja haluaisi tulla myös Roomaan siellä asuvien uskovien luokse. Näyttää siltä, että Jumalaa tulee pitää arvossa, muuten hän vihastuu. Täytyy siis tunnustaa Jumala suureksi ja äärettömäksi ja kaikkivaltiaaksi. Aivan kuten AAL:n (alkoholistien aikuiset lapset) alku: JOTAIN MEITÄ SUUREMPAA, KORKEAMPI VOIMA.

Kirje saa miettimään sitä, millaisessa maailmassa se on kirjoitettu. Ei kaikki siirry suoraan meidän maailmaamme, vai? Homosuhteistahan siellä puhutaan, mutta ne kyllä liitetään selkeästi osaksi sitä, että ollaan JO luovuttu sitä ennen Jumalasta. Minun lukemanani siellä ei sanota, että homo ei voisi uskoa Jumalaan. Room. 1:28:32 antaa luettelon kaikenlaisesta sellaisesta mitä TEKEE MYÖS JUMALAAN USKOVA USKOVAINEN IHMINEN - ainoana vain tuo, että parjata ja vihata Jumalaa. Tuntuu siltä, että apostoli on halunnut luoda "me-henkeä" uskovien piiriin, koska on eletty nykyistä epävarmemmassa maailmassa. 

-------->>>>>no niin! Pääsemme seuraavan luvun ensimmäiseen jakeeseen! Room. 2:1 "1 Sen tähden et voi mitenkään puolustautua, ihmisparka, sinä joka tuomitset muita, kuka sitten oletkin. Tuomitessasi toisen julistat tuomion myös itsellesi, koska sinä, toisen tuomitsija, teet itse samoja tekoja." TÄMÄN minä pistäisin jokaisen uskovan ihmisen ENSIMMÄISEKSI KÄSKYKSI. Olen kuin olenkin lukenut Paavalin ajatukset jo ennen tätä jostain, joskaan en näin tarkkaan Raamatusta. Ja Room. 2: 3" Kuvitteletko sinä välttäväsi Jumalan tuomion, kun teet itse sellaista, mistä tuomitset muita?" tämä lienee ensimmäinen hengellinen ohjenuora minulle ja niille, jotka ovat tuomitsemassa jotain tai joitain syntisiksi. Minähän olen halveksimassa niitä, jotka polttavat tupakkaa ja unohdan millaista se oli elää samassa tilanteena yhtä rikkinäisessä elämässä, jossa näkyvä synti () on vain oire jostain muusta.

Kirje on osin kirjoitettu juutalaisille ohjaamaan heitä oikealle tielle. On siellä myös asiaa meillekin: Room. 2: 21" Kun siis opetat muita, etkö opetakaan itseäsi? Varastatko itse, vaikka julistat, ettei saa varastaa?" Varsinkin tuo opettamisosa osuu minuun, äitinä ja kasvattajana. Tämä Room. 2:24 "On kirjoitettu: "Teidän vuoksenne pakanakansat pilkkaavat Jumalan nimeä."" sopii paitsi juutalaisiin, joihin se on tarkoitettu myös kristinuskon edustajiin. Siinäpä se: uskontokunnan johtajalle olisi aina tärkeää, että hänen seurakuntansa jäsenet olisivat hyveellisiä, oikeamielisiä, totuudellisia ja kaikkea mikä hyvää on. Opin antaja, eli Jumala tietää kuinka mahdoton tämä vaatimus on. Kirje tuntuu puhuvan myös nykypäivän juutalaisille, joita tosin en tunne. Käsite:"Sydämen ympärileikkaus" on kyllä KLASSIKKO.