Kaupassakäynti sujui hyvin. Ostosten hinta jä alle 7 € ja saimme mitä tarvitsimme: kirjolohisuikaleita (-30%), leipää (1,49€ HALPA), luomukevytmaitoa, perunoita ja pari HALPAA croissantia. Ainoastaan himoitsemani pikkutomaatit jäivät hyllyyn. Säästin 1,19 €. Ihan merkittävä summa. Luulen, että minulla jossain vaiheessa iski vauhtisokeus. Ostin muka kahden päivän ruoat kerralla, mutta kävin kuitenkin kaupassa silloin toisena päivänä ja niin siinä meni yhteensä n. 28 € missä piti mennä vain 14 €. 7 € / pv vie n. 250 € / kk ja on inhimillinen summa. Kahdelle hengelle aika vähän? Ei auta kuin mennä sen perässä mikä on terveellistä.

Cristianin hippo oli syönyt 100,55€!! Hän saa viikkorahaa 3 € / kk. Se oli alunperin 2 €, mutta siihen sitten tuli mummolisä. Ja jos hommat hoituu hyvin niin luvassa on enemmän senttejä, jopa euroja. Ja sitten olen alkanut käydä kauppaa hänen kanssaan: jos ei osteta sitä tai tätä esim. 10 € tuotetta niin hän saa euron. Järkevää tai järjetöntä, mutta säästämisestä on kyse. Saipa poika opetuksen, että kun säästää on mahdollisuus päästä mahdottomiin tavoitteisiin - kuten sataan euroon tilillä. Pääseehän äitinikin matkustamaan, vaikka hänellä ei ole mikään hyvä eläke. Ja äidin miesystävä, elämänkumppani, avopuoliso on hirveissä veloissa koska piti kyläkauppaa siinä kylässä, jossa äitini oli viettänyt lapsuutensa. Ja silti on lomiin varaa. TOIVOISIN, että voisin pistää säästöön kuukaudessa 200 €, mutta ehkä 10 € / kk on järjellinen tavoite. Mietin hetken, että olisiko n. 300 €:n summalla eläminen onnellista? Olisinhan sitten kuitenkin vielä kirjasto käytettävissä. Mihin yhteiskunnassa se 500 € menisi, joka minussa säästyisi? Kenelle?

Kun ajattelen Jumalaa, tunnen itseni hyvin pieneksi. En koe sitä onnentunnetta, että Jumala olisi puhdistanut moraalini ja ylentänyt omalle tasolleen. Ei, olen pieni maan matonen ja tiedän niin vähän ja osaan niin vähän ja pystyn niin vähään ja Jumala kaikessa kirkkaudessaan on niin käsittämätön. Se kai uskonnoissa on vialla, että ne koettavat käsittää Jumalan, joka kaikessa mahtavuudessaan ei mahdu ihmisten käsitteisiin ja ajatuksiin. Levinasia mukaillen käsittäminen on samalla haltuunottamista ja silloin suhde Jumalaan on täysin vääristynyt. Ei Jumalaa voi hallita. Ja mielestäni kuitenkin tuohon "Jumala on sitä ja tätä" argumentointiin kuuluu, että on käsittänyt Jumalan. Se mikä on vierasta, on käsittämätöntä. - - - - kohta voisi olla aika lukea niitä kirjoja, jotka ovart kesken, mutta loppuuko aika kesken kun filosofia aineena loppuu Itä-Suomen yliopistossa.