Lapsi tahtoo, että etsisin töitä. Kirjoitin e-mailiä OKL:ään ja kysyin, onko mahdollista tehdä lastentarhanopettajatutkinto loppuun, aloitin sen 1996. Opinnäytetyötä etsiessä kävin läpi vanhoja papereita ja se hyvä puoli tästä oli, että vain 1/3 papereista jäi ja loput menee roskiin. Törmäsin myös omiin lääkärintodistuksiini. Niitä kun katsoi niin katosi usko, että vielä joskus menisin töihin. Olen sitten siinä kurjassa kiristyksessä, todellisuuden ja lapsen halujen välillä. Ja lapsi kuitenkin haluaa ihan oikeasti oikeaa juttua, että äiti kävisi töihin, motiivista voidaan olla useaa mieltä - siksi, että äiti saisi lisää rahaa ja hänelle tulisi lisää legoja.

Olen tunnistanut kierteen jossa elän. Kun kaikki on kunnossa ja minulla ja lapsella hyvä mieliala, niin siivoaminen on helppoa. Sitten kun tulee riitaa ilmaan mistä syystä tahansa en enää jaksa. En oikeasti enää jaksa kerätä yhtään legoa kerätä omia jälkiä tiskata astioita. Ja se on niin helppoa, koska siihen olen tottunut lapsena. Siihen ja tähän (nyt päällä) kurjaan oloon.

On tässä vielä yksi juttu. Hallitus suunnittelee raharajaa ulkomaalaisille avioliitoille. Tiedän, että ex-aviomieheni on naimisissa Afrikassa, vaikka hän sen kieltää ja ei todennäköisesti tiedä, että hänelle tulee raharaja, jota ilman hän ei vaimoaan Suomeen saa. Että kerronko? Luulen, että en kerro.

Katsoin suomen kielen ja kulttuurin tutkimuksen pääsykoekirjat ja pistin ne varaukseen helmet-kirjastoissa. En tiedä jaksanko tehdä mitään sen eteen. Nyt kuitenkin on päättynyt talven syvä väsymys. Nukuin aina koko aamupäivän sen jälkeen kun vein lapsen kouluun ja tulin takaisin kotiin. Se on ehkä sekä lievää masennusta, että lääkkeiden aiheuttamaa väsymystä. Perhetyöntekijät ovat käyneet nyt jo jonkin aikaa. Sain kiitosta, että olen rehellisesti kertonut perheemme asioista, vaikka juuri kun tämä palaute minulle annettiin, sellainen vahvuuskortti, niin luulin, että he tarkoittavat, että kaipaavat lisää rehellisyyttä.

On tässä jotain iloittavaakin. Lapsi pääsee tukiperheen kanssa Lontoon matkalle joskus heinäkuun lopulla.